Craniosacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie.
De grondlegger is John Upledger.

Het Craniosacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (Cranium) en wervelkolom tot onder aan je heiligbeen (Sacrum).
Binnen dit systeem bevindt zich het zenuwstelsel. Het ritme van het hersenvocht wordt gecreëerd door een pompsysteem diep binnenin de hersenen. Dit Craniosacraal ritme uit zich als een uitdijende en inkrimpende golf die overal op het lichaam voelbaar is, vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed.
We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt.

Elke zenuw, elk orgaan, elk bloedvat is bekleed met bindweefsel dat daarmee een bindende factor is in ons lichaam. Het beschermt, geeft steun en houdt alle onderdelen bij elkaar en van elkaar gescheiden.

Tijdens een behandeling kunnen bewegingsverstoringen van bindweefsel, verkrampingen en disbalans binnen het lichaam worden vastgesteld. Er wordt gewerkt aan het optimaliseren van de elasticiteit en ruimte binnen de schedelbeenderen en de overige delen van het Craniosacraal systeem.