Craniosacraal therapie gaat er van uit dat het lichaam een eenheid is. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel (fascie) kunt je zien als een soort laken waar de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en de zenuwen in gevouwen zitten. Beperkingen in het bindweefsel kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam.

De oorzaak van de klacht is vaak te vinden in een toegenomen spanning op een of meerdere plaatsen in het lichaam. Door deze spanning kan er een bewegingsprobleem ontstaan van verschillende weefsels in het lichaam. Dit uit zich dan bijvoorbeeld in: een stijve nek, een tenniselleboog of pijn in de onderrug. Ook kunnen deze bewegingsproblemen invloed hebben op belangrijke lichaamsfuncties. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld darmproblemen, migraine of vermoeidheid.

De behandelingen hebben als doel meer ontspanning te verkrijgen in het bindweefsel van het lichaam, zodat er meer ruimte in het lichaam kan ontstaan. Zo zal de functie van de structuren kunnen verbeteren en kunnen pijnklachten verminderen of verdwijnen. Ook wordt het ‘zelfherstellend vermogen’ van het lichaam op deze manier de kans gegeven zijn werk te doen.

Het is een techniek om blokkades in je lichaam op te sporen, en deze door middel van `zachte technieken` te bevrijden.

Niet alleen wordt er aandacht besteed aan eventuele klachten, maar ook aan de mogelijke oorzaken ervan. Deze oorzaken kunnen van puur fysieke aard zijn, maar ook van psychische aard of een combinatie hiervan.

Het lichaam heeft het vermogen om zichzelf te herstellen. Dit natuurlijke proces van zelfgenezend vermogen kan verstoord zijn door een ongeluk of operatie, bij ziekte, stress en emotionele gebeurtenissen van bijvoorbeeld verlies, verdriet, angst en boosheid.

Het kan om concrete klachten gaan, maar vaak zijn ze onduidelijk en zit je gewoon niet lekker in je vel.

Klachten waarbij de therapie zijn waarde heeft bewezen zijn onder anderen:
Hoofdpijnen, nek- en schouderklachten, chronische vermoeidheid, burn-out, rugklachten, slaapproblemen en stress.

Ook zonder concrete klachten kan behandeling worden aanbevolen ter bevordering van innerlijke rust, verdiepen van stilte-bewustzijn, bij persoonlijk groeiproces, behouden/onderhouden/verbeteren van levenskwaliteit en algeheel welbevinden en ontspanning.