Sjamanisme is een spirituele en helende traditie die in Amerika en in alle oude culturen ter wereld – India, Tibet, Rusland en Centraal-Europa – wordt beoefend.

De sjamaan is de persoon die bemiddelt tussen de zichtbare en de onzichtbare wereld, de verbindende factor tussen de wereld van de energie en de wereld van de materie. Hij is degene die in staat is om iemand naar een doelgericht, geheeld en betekenisvol leven te leiden.

De westerse geneeskunde houdt zich bezig met genezen. De sjamaan houdt zich bezig met helen. Genezen is het elimineren van symptomen. En we kennen allemaal mensen die genezing hebben ontvangen, maar geen heling hebben gekregen. Wanneer dat gebeurt, komen de symptomen over het algemeen terug.
Wanneer je heling ervaart, is dit een transformerende ervaring. Het weerspiegelt in elk aspect van je leven – in je relaties, in je voeding, in je werk, in je huwelijk, hoe je met je kinderen omgaat, en in hoe je ziekte en welzijn ervaart. Heling zal voorkomen dat de symptomen terugkomen omdat je de oorzaken transformeert waardoor je ziek werd.

Wat Robby aanspreekt bij deze traditionele genezingspraktijken was de beheersing die deze sjamanen toonden in het transformeren van wat wij in het Westen ‘ongeneeslijke omstandigheden’ noemen, in het helpen van mensen om diepe emotionele wonden te helen die in onze cultuur een decennium van psychotherapie zouden vereisen, en dat zij verwezenlijken in een periode van weken. Dit waren methodes die niet berustten op een technologische oplossing of op het herkauwen van psychologische problemen, maar op een diepe energetische interventie die transformatie in het lichaam, de geest en de ziel bewerkstelligt.

De sjamanen begrepen dat we een lichtenergieveld (aura) hebben dat het fysieke lichaam omringt en dat het fysieke lichaam informeert. En dat je moest ingrijpen op het niveau van het lichtenergieveld om het lichaam te genezen, dus op het niveau van de blauwdruk. Ze wisten dat wanneer je enkel in het lichaam zou ingrijpen, door middel van chirurgie of medicatie, zonder de blauwdruk te zuiveren, het probleem zich opnieuw zou manifesteren.